#258 Troy - 2004



Yönetmen : Wolfgang Petersen
Eric Bana, Orlando Bloom, Brad Pitt, Diane Kruger
Tarihi, Aşk, Dram

2018 Ağustos’unda 55.sini düzenlenen Truva Festivali’nde özel bir program vardı. Dünyaca ünlü sanatçı Fazıl Say, Truva Sonatı’nı bestelemişti ve dünyada ilk kez Çanakkale’de bu eserini sunacaktı. Oradaydım. Yaklaşık 40 dakikalık bu eseri pür dikkat dinlerken, gözümün önüne 2004 yapımı Troy filminin sahneleri geliyordu. Müzikle ve film sahneleri ile Truva hikayesini yeniden yaşadım.
Troy filmi listemde vardı ama bu kadar erken yazmayı planlamıyordum. Hem Truva Sonatı’nın etkisi, hem filmde kullanılan Truva Atı’nı nerdeyse her gün Çanakkale’de görmem, Çanakkale günlerinde bu filmi yazmamı işaret ediyordu.

Dünya tarihinin en çok bilinen savaşlarından biri olan Truva Savaşı, bir Yunan Kralı olan Menelaus’un karısı Helen ile Truva prensi Paris’in yasak aşkı yüzünden yaşanır. Menelaus abisi olan güçlü imparator Agamemnon’dan intikam için yardım ister. Agamemnon, Truva’ya saldırmaya dünden razıdır ve artık sağlam da bir bahanesi vardır. Agamemnon’a göre “İmparatorluklar barış yaparak değil, savaşarak büyürler”. Truva cephesi her ne kadar bu aşkı onaylamasa da artık iş işten geçmiştir ve Paris, Helen’i kaçırarak Truva’ya getirmiştir. Truvalılar olası bir savaşta hiç aşılamamış olan surlarına ve büyük komutanları Hector’a güvenmektedirler ve bir de Tanrılarına (!)


Yunanlılar Truva’yı kuşatırlar. Truvalılar ise şehirlerini savunurlar. Büyük yunan savaşçısı Achilles, Yunan tarafında savaşmaktadır ve Hector ile Achilles’in karşı karşıya gelmesi uzun sürmeyecektir. Bazı savaşlar savaş meydanlarında kanla ve mücadele ile kazanılırken, tarihin en ünlü hilesi ile Truva şehri Yunanlılar’ın eline geçer.
Homeros’un İlyada ve Odessa kitaplarında anlattığı bu tarihi savaşı, senaryolaştıran David Beniof oldu. Yönetmenlik koltuğunda ise bir usta var; Wolfgang Petersen. Wolfgang Petersen, hikayenin hızını ayarlamakta oldukça başarılı. Dekorlar ve özellikle Truva şehri konusunda oldukça titiz çalışmış; bu titizlik zırhlardan, kostümlere kadar kendini belli ediyor. Savaş ve dövüş sahnelerinde yine oldukça net ve akan görüntüleri perdeye yansıtmayı başarmış. Özellikle Achilis’in öne çıkan yeteneklerini çok iyi sunmuş. Helen ile Paris’in aşkı hikayede baskın olmasına rağmen, başka kahramanların diğer baskın duygularını da sergilemeden kaçınmamış, dolayısıyla daha geniş bir film çıkarmayı başarmış.



Çok bilinen oyuncular Brad Pitt, Achilles; Orlando Bloom, Paris; Diane Kruger ise Helen rollerinde çok başarılı ancak filmin en büyük performansı Hector rolü ile Eric Bana’dan. Öyle ki Eric Bana’nın sinema yaşantısında en büyük çıtası Troy filmi ve Hector karakteri. Çok iyi bir oğul, çok iyi bir abi, çok iyi bir baba, çok yetenekli bir devlet adamı ve mükemmel bir savaşçı olan Hector tarih kitaplarında çok bilinmese de filmin en öne çıkan karakteri oldu ve Hector’un sonu da buna paralel olarak izleyici için en acı veren sonlardan biri oldu.


Troy filminin, Türkiye için de önemli bir yönü var. Zira daha önce bahsettiğim tarihin en çok bilinen savaşlarından birisi olan Truva Savaşı bu topraklarda yaşandı. Truva kentinin antik kalıntılarını Çanakkale’de görebilmemiz mümkün, Truva filmindeki kostümlerin tamamı Türkiye’de üretildi ve Truva filmi için yapılan devasa Truva atı, yapımcılar tarafından Çanakkale kentine hediye edildi ve hali hazırda Çanakkale’de sergilenmekte.



·       *  9 Ağustos 2018 günü Fazıl Say, Truva Sonatı’nı Çanakkale’de Çimenlik Kalesi’nde ilk kez seyirciye sundu. Oradaydım. Bugünün benim için bir başka özel anlamı ise Nuri bilge Ceylan ile kısa da olsa görüşmem, tebriklerimi ve takdirlerimi sunup, elini sıkmamdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder